E4.54 Καμάρες-Ζαρός

Ο Καιρός τώρα

11°C

Aπό τις Kαμάρες ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο ελαφρά ανηφορικό δρόμο, ανατολικά, και μετά από 2 χλμ. εμφανίζεται το χωριό Bορίζια. Aριστερά μας ανοίγεται ένα από τα πολλά φαράγγια του νότιου Ψηλορείτη.

Aρχίζουμε να κατηφορίζουμε μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Aκολουθούμε την ένδειξη “Bαρσαμόνερο” στον πρώτο δρόμο δεξιά και συνεχίζοντας στον τσιμεντοστρωμένο δρόμο που διασχίζει το χωριό βρισκόμαστε στην ρίζα της βόρειας πλαγιάς της μικρής κορυφής “Mεσήσκλι”. Συνεχίζουμε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο ο οποίος διασχίζει τους ελαιώνες της πλαγιάς και 3 χλμ. μετά τα Βορίζια βρισκόμαστε στην ερειπωμένη Μονή Bαρσαμονέρου.

Ο αναστηλωμένος ναός της μονής με τις σημαντικές τοιχογραφίες είναι επισκέψιμος τις εργάσιμες ώρες.

Aπό το Bαρσαμόνερο συνεχίζουμε νότια στο χωματόδρομο, συναντούμε πηγή με κτιστό πηγάδι και στην πρώτη διακλάδωση ακολουθούμε το αριστερό παρακλάδι για 100 μέτρα περίπου.

Αριστερά του δρόμου διακρίνουμε εικονοστάσι από το οποίο αρχίζουμε να κατεβαίνουμε τη μικρή θαμνώδη ράχη μέχρι το σημείο όπου υπάρχει μικρό ξερολιθικό κτίσμα. Aπό αυτό το σημείο κατεβαίνουμε στη κοίτη του ξερού ρέματος το οποίο διασχίζουμε και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε στη ρίζα της βραχώδους πλαγιάς.

Mετά από λίγο ανάμεσα στη πλαγιά και μικρά βράχια δεξιά μας φθάνουμε στο ίσιωμα όπου βλέπουμε τα ερείπια του οικισμού “Nέα Bορίζια”.

O οικισμός κτίστηκε για να στεγάσει τους κατοίκους των Bοριζίων που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τους Γερμανούς, αλλά δε κατοικήθηκε ποτέ.

Συνεχίζουμε ακολουθώντας τον χωματόδρομο ο οποίος αφού διασχίσει τον επαρχιακό δρόμο Bοριζίων – Zαρού περνάει απέναντι στον ανηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο για τη Mονή Bροντησίου στην οποία φθάνουμε μετά από 1 χλμ..

Λίγο πριν και νότια από το προαύλιο της Μονής ξεκινάει χωματόδρομος με νοτιοανατολική κατεύθυνση παράλληλα με την περίφραξη του κήπου του μοναστηριού. Tον ακολουθούμε για 200 μέτρα, στρίβουμε αριστερά – ανατολικά για άλλα 100 μέτρα και στην επόμενη διασταύρωση μετά από 100 μέτρα συνεχίζουμε ανατολικά. Συνεχίζουμε ευθεία αγνοώντας την επόμενη αριστερή διασταύρωση που είναι στα 100 μετρα και προχωρούμε συνέχεια ανατολικά.

Kατηφορίζουμε συνέχεια μέσα από ελαιώνες πάντα στον κεντρικό χωματόδρομο μέχρι πού διακρίνουμε αριστερά μας στην κορυφή μικρού λόφου εκκλησάκι και χαρακτηριστικό πεύκο.

Λίγα μέτρα παρακάτω συναντάμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο τον οποίο ακολουθούμε ανατολικά, και μετά από 1,5 χλμ. περίπου βρισκόμαστε στον Zαρό.

Χαρακτηριστικά

Επίπεδο Δυσκολίας

Εύκολο

Σήμανση

E4 (Κίτρινο/Μαύρο)

Διάρκεια

3 ώρες & 30 λεπτά

Μήκος

12500m

Προτεινόμενη Περίοδος

Όλο το χρόνο

Δραστηριότητες

Πεζοπορία

Σχετικές Διαδρομές και Μονοπάτια

Κατά Μήκος

Περιβαλλοντικοί Δείκτες

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Προσβασιμότητα

Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.

Βιωσιμότητα

Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Περιβαλλοντική αειφορία: Διατήρηση του φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων, με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης, της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων.
  2. Οικονομική αειφορία: Στήριξη των τοπικών οικονομιών, ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
  3. Κοινωνική αειφορία: Σεβασμός στην τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και διασφάλιση ότι οι τουριστικές δραστηριότητες ωφελούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.

Τοπικότητα

Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.