Η ψυχή της Κρήτης είναι η αυθεντικότητα. Μια ένωση ελευθερίας, περηφάνειας και παράδοσης που καθορίζει τους ανθρώπους και τον τόπο τους. Μόλις επισκεφτείτε την Κρήτη θα αντιληφθείτε οτι οι τοπικές παραδόσεις δεν είναι μουσειακά στοιχεία, αλλά ζωντανές εκφράσεις του πολιτισμού των Κρητικών. Η κρητική ψυχή τιμά το παρελθόν, ζει το παρόν και κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Ο τουρισμός υπαίθρου στην Κρήτη συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την παράδοση και τον πολιτισμό. Τις εναλλακτικές δραστηριότητες και εμπειρίες με τις τουριστικές υποδομές που σέβονται τη φύση και τον ταξιδιώτη. Όσο απομακρύνεστε από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα και τις πόλεις που πλημμυρίζουν από τουρίστες και πλησιάζετε την ενδοχώρα, γρήγορα θα αντιληφθείτε πως μπροστά σας ανοίγεται ένα παράθυρο. Ένα παράθυρο που σας δίνει την ευκαιρία να βιώσετε καταστάσεις έξω από τα συνηθισμένα. Ένα παράθυρο που σας επιτρέπει να ανακαλύψετε την αυθεντική πλευρά του νησιού. Αν θελήσετε να ζήσετε για λίγο σαν ντόπιος, να ανακαλύψετε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και να εξερευνήσετε την Κρήτη με την καρδιά και τις αισθήσεις σας, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε ένα κατάλυμα στην ύπαιθρο.
Στην κρητική ενδοχώρα θα βρείτε έναν θησαυρό τοπίων που αποκαλύπτουν την ανόθευτη ομορφιά του νησιού. Μοναδικά φυσικά τοπία, γεωλογικοί σχηματισμοί, παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία, ιστορικά μοναστήρια και διάφορα προϊόντα της κρητικής γης απευθείας από την πηγή, είναι μερικές μονάχα από τις συγκινήσεις που σας περιμένουν.
Στα διάσπαρτα γραφικά χωριουδάκια της κρητικής υπαίθρου θα διαπιστώσετε πως ο χρόνος φαίνεται να κυλά πιο αργά και γαλήνια. Οι κάτοικοι θα σας υποδεχτούν με ζεστασιά και φιλόξενα. Θα σας προσφέρουν ένα γενναιόδωρο κέρασμα, μια μαντινάδα και ιστορίες από την περιοχή τους. Αν είστε τυχεροί, θα σας δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα γλέντι και να γνωρίσετε την κρητική μουσική και τους χορούς ή να έρθετε σε επαφή με κάποια τοπική τέχνη και να εντοπίσετε κρυμμένα διαμάντια που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Η ύπαιθρος της Κρήτης διατηρεί μέχρι σήμερα τη ζωντάνια, την ανόθευτη ομορφιά και τις διαχρονικές αξίες του παρελθόντος. Από τα ορεινά χωριουδάκια μέχρι τα κεφαλοχώρια των κάμπων και από τα απομακρυσμένα παραθαλάσσια μέρη μέχρι τις εύφορες πεδιάδες, η κρητική ύπαιθρος αποπνέει μια αυθεντικότητα που δύσκολα θα συναντήσετε σε άλλες περιοχές.
Το πολύμορφο τοπίο της Κρήτης που περιλαμβάνει, βουνά, φαράγγια, ποτάμια, ελαιώνες και αμπελώνες δένει αρμονικά με τους ανθρώπους της κρητικής υπαίθρου οι οποίοι είναι φιλόξενοι, εργατικοί και δεμένοι με τη γη τους. Στην ύπαιθρο της Κρήτης το φυσικό περιβάλλον, οι άνθρωποι και η τοπική πολιτιστική κληρονομιά συνυπάρχουν αρμονικά. Η ενδοχώρα του νησιού είναι η καρδιά και ο πνεύμονας του.
Η ζωή εδώ ακολουθεί τον κύκλο των εποχών και τον ρυθμό της φύσης. Γιορτές και πανηγύρια τιμούν τις αγροτικές εργασίες, τους τοπικούς αγίους προστάτες και τις παραδόσεις, που αντηχούν εμπειρίες αιώνων. Οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανά τα κρητικά ήθη και τα έθιμα, όπως τις μαντινάδες, τους χορούς, το φαγητό και τη μουσική, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Μια εποχή πιο αγνή και γνήσια. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι δεμένοι με την κοινότητά τους. Στην κρητική ύπαιθρο θα συναντήσετε διάσπαρτα γραφικά χωριά, παλιά πέτρινα σπίτια, ιστορικά μοναστήρια και παραδοσιακούς καφενέδες. Τα καφενεία και οι πλατείες των χωριών θα διαπιστώσετε πως παραμένουν ο πυρήνας της κοινωνικής ζωής. Εστίες συναντήσεων, συζητήσεων, τραγουδιών και ανάπτυξης δεσμών.
Η ύπαιθρος της Κρήτης θα σας χαρίσει απλόχερα αυθεντικές εικόνες, γεύσεις και αρώματα. Θα σας προσφέρει γαλήνη αλλά και έντονες συγκινήσεις, ψυχική ηρεμία αλλά και περιπέτεια.
Τα χωριά της Κρήτης είναι η ψυχή του νησιού. Διατηρούν ζωντανή την παράδοση και την αυθεντικότητα της Κρήτης. Από τα ορεινά χωριά του Ψηλορείτη και του Λασιθίου, μέχρι τα παραθαλάσσια γραφικά χωριουδάκια του Μεραμπέλου και των Σφακίων, και από τα αγροτικά κέντρα της Μεσσαράς και της Ιεράπετρας μέχρι τα μαρτυρικά εδάφη της Κανδάνου και της Βιάννου, κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία, κουλτούρα και φυσική ομορφιά.
Θα ανακαλύψετε πως άλλα χωριά είναι γνωστά για τη γαστρονομία τους, άλλα για τα αγροτικά ή κτηνοτροφικά τους προϊόντα και άλλα για τις τουριστικές υποδομές τους. Άλλα φημίζονται για τον πολιτισμό τους ή τη λαϊκή τους τέχνη και άλλα για τη συμβολή τους στις επαναστάσεις. Το καθένα με τον τρόπο του αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κρητικής ζωής της υπαίθρου.
Τα περισσότερα κρητικά χωριουδάκια έχουν στενά σοκάκια, παραδοσιακά καφενεία, βυζαντινές εκκλησίες και γραφικά εξωκλήσια. Τα κτίριά τους είναι συχνά πέτρινα με όμορφες, περιποιημένες αυλές, ενώ εσωτερικά διατηρούν τον παραδοσιακό «κρητικό οντά». Σε πολλά από αυτά θα εντοπίσετε στοιχεία και αρχιτεκτονικά μέρη από την Ενετική ή την Οθωμανική περίοδο ή θα συναντήσετε νεοκλασικές οικίες των αρχών του 19ου αιώνα. Όλα αποτελούν μάρτυρες της πλούσιας ιστορίας της Κρήτης και του περάσματος διαφορετικών πολιτισμών και εποχών από το νησί.
Στα κρητικά χωριά της υπαίθρου η καθημερινότητα κυλάει με ήρεμους ρυθμούς, ακολουθώντας τους κύκλους της φύσης και των αγροτικών εργασιών. Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και τυριών. Τα τελευταία χρόνια, από την άλλη, αρκετοί κάτοικοι των χωριών έχουν προσανατολιστεί σε υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού και στην κρητική ενδοχώρα υπάρχει μια άνθιση υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Οι πλατείες των χωριών γεμίζουν καθημερινά με ζωηρές συζητήσεις, με νότες από παραδοσιακά κρητικά όργανα και με παιδικές φωνές που χαίρονται το παιχνίδι τους. Σχεδόν κάθε χωριό έχει τον δικό του άγιο προστάτη που τον τιμά με γιορτές, πανηγύρια και γλέντια. Εκεί θα βιώσετε την πραγματική κρητική φιλοξενία και κουλτούρα. Χοροί, μουσική, παραδοσιακά εδέσματα και ρακή φέρνουν κοντά ντόπιους και ταξιδιώτες, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες.
Οι Κρητικοί είναι γνωστοί για την αυθεντικότητα, τη ζωντάνια, τη φιλοξενία, την υπερηφάνεια και το ανυπότακτο πνεύμα τους. Το πλούσιο ιστορικό παρελθόν με τη συνύπαρξη πολλών πολιτισμών, αλλά και η γεωγραφία του νησιού με τα ψηλά και σκληρά βουνά έχουν διαμορφώσει έναν λαό με βαθιά την αίσθηση της ελευθερίας, της παράδοσης και της κοινότητας.
Η φιλοξενία για τους Κρητικούς είναι μια έννοια και μια πρακτική ιερή και βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα τους. Χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ας μην ξεχνάμε πως ο θεός Δίας, ο Κρηταγενής Δίας, ήταν μεταξύ άλλων ο προστάτης της φιλοξενίας και των ξένων ως Ξένιος Δίας. Στις μέρες μας οι Κρητικοί θα σας καλωσορίσουν με ευγένεια και θα σας προσφέρουν έναν καλό μεζέ και μια τσικουδιά. Το τραπέζι, ιδίως της Κυριακής, εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό σημείο των ανθρώπων της Κρήτης. Γύρω από αυτό, οι κάτοικοι του νησιού μαζεύονται με τις οικογένειες ή τους φίλους τους για να γιορτάσουν κάποια ευχάριστη περίσταση, να ανταλλάξουν τους προβληματισμούς τους ή να πουν μερικές χαλαρές κουβέντες.
Από την άλλη, οι Κρητικοί είναι ιδιαίτερα δεμένοι με την τοπική τους πολιτιστική ταυτότητα, είτε αφορά τη μουσική και τον χορό, είτε τις φορεσιές τους και τη διάλεκτό τους. Το δέσιμο όμως αυτό με την παράδοση, δεν κρατά τους Κρητικούς προσκολλημένους στο παρελθόν και στη συντήρηση. Συνδυάζεται με ένα πηγαίο πάθος για ελευθερία, δημοκρατία, πρόοδο και προκοπή.
Οι άνθρωποι της Κρήτης με την εργατικότητα και την ενεργητικότητά τους την έχουν κάνει το δυναμικό νησί του σήμερα που αναπτύσσεται συνεχώς σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Παρόλα αυτά, παραμένουν πάντα έτοιμοι να σας υποδεχτούν με ένα χαμόγελο και ένα ζεστό σφίξιμο του χεριού.
Η κρητική κουζίνα και διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού και κοινωνικού ιστού του νησιού. Βασίζεται στον αγροδιατροφικό πλούτο της Κρήτης. Χρησιμοποιεί τα καλύτερα τοπικά υλικά και παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος. Συνδυάζει τη γεύση με την υγεία και με την παράδοση. Παντρεύει αρμονικά την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, προσφέροντας στο πιάτο σας μια όψη της κρητικής φιλοσοφίας ζωής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η κρητική διατροφή έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μια από τις πιο υγιεινές στον κόσμο. Σε αυτήν οφείλεται η περίφημη μακροζωία των Κρητικών.
Η βάση της κρητικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, ο «πράσινος χρυσός» της Κρήτης. Η καλλιέργεια και η συγκομιδή της ελιάς, το «λιομάζωμα» για τους Κρητικούς, και η παραγωγή του ελαιόλαδου, αποτελεί μια δραστηριότητα των κατοίκων της Κρήτης που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Εκτός της διατροφικής της διάστασης φέρει ευρύτερο πολιτισμικό φορτίο.
Φημισμένα είναι επίσης τα κτηνοτροφικά προϊόντα της Κρήτης. Προέρχονται από ζώα που ζουν ελεύθερα στα κρητικά βουνά καταναλώνοντας τα άγρια χόρτα και βότανα της κρητικής υπαίθρου. Πολλοί από τους βοσκούς μάλιστα τα φροντίζουν με παραδοσιακές πρακτικές και φτιάχνουν αγνά προϊόντα με πανάρχαιες τεχνικές. Σε μια ανάβαση στα ορεινά της Κρήτης το μάτι σας θα εντοπίσει με ευκολία τα περίφημα «μιτάτα», τα μικρά πέτρινα κτίσματα, παλαιότερα χώρους κατοικίας των βοσκών, που σήμερα λειτουργούν ως παραδοσιακά τυροκομεία. Στο νησί καταναλώνεται κυρίως το κρέας του αρνιού, του κατσικιού και πουλερικά. Τον χειμώνα, ωστόσο υπάρχει η γαστρονομική παράδοση της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος σε διάφορες μορφές και της παρασκευής των παραδοσιακών κρητικών αλλαντικών, όπως το ξυδάτο λουκάνικο, η τσιλαδιά και το απάκι.
Τα περιορισμένα σε έκταση καλλιέργειας δημητριακά, κυρίως κριθάρι, σίκαλη και σιτάρι, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παραδοσιακού κρητικού παξιμαδιού, που είναι η βάση για τον ντάκο, το περίφημο κρητικό πιάτο. Τα βότανα και τα άγρια χόρτα, όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το σταμναγκάθι ή τα ραδίκια, όχι μόνο δίνουν ιδιαίτερα πιάτα, αλλά έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως με τη χρήση τους στην παρασκευή μαντζουνιών, δηλαδή αφεψημάτων. Τέλος, μια ιδιαίτερη διατροφική συνήθεια των Κρητικών είναι η κατανάλωση σαλιγκαριών, γνωστών ως χοχλιοί στην κρητική διάλεκτο.
Σαν ταξιδέψετε στην Κρήτη μην αμελήσετε να γευτείτε τα πιάτα της παραδοσιακής κρητικής γαστρονομίας. Θα διαπιστώσετε πως η κρητική διατροφή είναι ένα πολύτιμο παράδειγμα υγιεινής ζωής και προσφέρει μια ισορροπημένη στάση απέναντι στην τροφή.
Η καθημερινότητα στην Κρήτη θα ανακαλύψετε πως διατηρεί έναν χαλαρό και αυθεντικό τόνο που παντρεύει τις παραδοσιακές αξίες με τις εξελίξεις του σήμερα. Η ζωή των Κρητικών επηρεάζεται από τον κύκλο των εποχών, τις τοπικές συνήθειες, τις κοινωνικές σχέσεις και τα τουριστικά ρεύματα.
Στα βόρεια παράλια του νησιού, όπου βρίσκονται τα μεγάλα αστικά και παραθεριστικά κέντρα της Κρήτης, η καθημερινότητα είναι έντονη. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στο εμπόριο και στην εκπαίδευση. Δεσπόζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής με πάντα ανιχνεύσιμες τις πινελιές του κρητικού πνεύματος. Οι κάτοικοι των πόλεων της Κρήτης, ωστόσο, διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς με τα χωριά τους. Έτσι, συχνά τα Σαββατοκύριακα αφήνουν τα αστικά κέντρα και επισκέπτονται τους τόπους καταγωγής τους.
Από την άλλη στην ύπαιθρο η ζωή ακολουθεί πιο ήρεμους ρυθμούς. Εδώ, τον τόνο τον δίνουν οι εργασίες που γίνονται στα χωράφια, όπως η καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού ή η φροντίδα των μελισσιών, και στις στάνες, όπως η περιποίηση των ζώων, το άρμεγμα και η παραγωγή τυριού. Συχνά για τις εργασίες αυτές οι άνθρωποι εφαρμόζουν παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικές καλλιέργειας ή παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα απογεύματα, οι ντόπιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, αλλά δεν παραλείπουν να κάνουν μια στάση στο καφενείο του χωριού για να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες με τους συγχωριανούς τους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η μέρα είναι πολύ πιθανό να κλείσει με ένα γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού ή σε ένα από τα γειτονικά χωριά που είναι διάσπαρτα στην ενδοχώρα της Κρήτης.
Το φαγητό παίζει κεντρικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των Κρητικών. Το τραπέζι, ιδίως το κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια ή με φίλους, αποτελεί ένα μέρος συνάντησης, αλλά λειτουργεί και ως ένα σύμβολο επικοινωνίας. Στην Κρήτη η αρχαία έννοια και αξία του «συν-τρόφου» παραμένει ζωντανή. Οι Κρητικοί προτιμούν να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα, σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά και απλές γεύσεις που βασίζονται στον πλούτο της κρητικής γαστρονομίας. Συχνά τα γεύματα ολοκληρώνονται με ελληνικό καφέ, με ένα καραφάκι κρητικής ρακής, με γλυκά του κουταλιού, με μαντινάδες και με τραγούδια.
Οι Κρητικοί ξέρουν πώς να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή της ζωής. Η καθημερινότητα τους ισορροπεί μεταξύ δουλειάς και ψυχαγωγίας, μεταξύ πόλης και υπαίθρου. Ο φιλόξενος και αυθεντικός τρόπος ζωής τους είναι ένα ξεχωριστό βίωμα που σας περιμένει να το ζήσετε από κοντά!
Το γλέντι στην Κρήτη είναι μια μέθεξη. Μια εμπειρία. Μια έκρηξη ζωντάνιας, μουσικής, χορού και αυθεντικής φιλοξενίας. Δεν είναι απλώς μια μορφή διασκέδασης. Είναι ένας τρόπος έκφρασης, χαράς και ενότητας που κρατάει ζωντανό το πνεύμα του νησιού, συνδέει τους ανθρώπους με τις ρίζες τους, και ως επισκέπτης θα σας αγκαλιάσει.
Οι Κρητικοί γλεντούν με κάθε ευκαιρία: σε γάμους, βαφτίσεις, πανηγύρια, αλλά και σε αυθόρμητες βραδιές σε ένα φιλικό σπίτι ή στο καφενείο του χωριού. Τα μεγάλα παραδοσιακά γλέντια, όπως αυτά του Δεκαπενταύγουστου και των πολιούχων αγίων των χωριών, συγκεντρώνουν ντόπιους και επισκέπτες σε μια γιορτή που ολοκληρώνεται με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου.
Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των κρητικών γλεντιών είναι τα παραδοσιακά όργανα της κρητικής μουσικής, όπως η λύρα, το λαούτο, το μαντολίνο και η ασκομαντούρα. Τις νότες των οργάνων συνοδεύουν αυτοσχέδιες μαντινάδες ή τραγούδια που εξιστορούν τις χαρές ή τις λύπες των ανθρώπων ή τα δεινά και τις ιστορίες του κρητικού λαού. Ένας δεύτερος μεγάλος πρωταγωνιστής των γλεντιών είναι ο χορός. Στην Κρήτη οι παραδοσιακοί χοροί με πιο γνωστούς τον σιγανό, τον μαλεβιζιώτη, τον πεντοζάλη και τον χανιώτη είναι εξαιρετικά δημοφιλείς. Διατηρούνται ζωντανοί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και χορεύονται με πάθος και ενέργεια στα γλέντια.
Βεβαίως, από τα γλέντια δε θα μπορούσε να απουσιάζει η κρητική κουζίνα. Κανένα κρητικό γλέντι δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς παραδοσιακό φαγητό. Τα τραπέζια γεμίζουν με αντικριστό αρνί, πιλάφι, ντάκο, χοχλιούς, καλιτσούνια και τυριά, ενώ τα ποτήρια με ρακή, που εκτός από ποτό λειτουργεί και ως σύμβολο φιλοξενίας και συντροφικότητας.
Αν έχετε την ευκαιρία να πάτε σε ένα γλέντι, μην τη χάσετε!
Στην Κρήτη κάθε εποχή έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά, χαρακτήρα και κρυμμένα διαμάντια που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ανθίζει και η κρητική ύπαιθρος γεμίζει με πολύχρωμα λουλούδια και αρώματα. Η θερμοκρασία είναι η πλέον κατάλληλη για υπαίθριες δραστηριότητες. Αν είστε τολμηροί, θα μπορούσατε να απολαύσετε ένα μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας και σε παραλίες δίχως πολλούς τουρίστες. Το κρυμμένο διαμάντι της άνοιξης είναι η Μεγάλη Βδομάδα και το Πάσχα. Στην Κρήτη έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Συνδυάζουν την κατάνυξη με την έκσταση, τον θρήνο με το γλέντι και τη γαστρονομία.
Το καλοκαίρι ο ήλιος παρέχει στην Κρήτη άπλετα τις ακτίνες και το φως του. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ο Ιούλιος είναι ο πιο ζεστός μήνας του χρόνου. Τον Αύγουστο οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν, τα γνωστά «μελτέμια», δίνουν μια αναγκαία ανάσα δροσιάς. Οι παραλίες του νησιού γεμίζουν από πλήθος επισκεπτών. Ωστόσο, ο θησαυρός του κρητικού καλοκαιριού βρίσκεται στην ύπαιθρό της. Την ημέρα οι αμπελώνες, τα πατητήρια και τα οινοποιεία γεμίζουν με ανθρώπους που μετέχουν στη διαδικασία του τρύγου για να μπορέσουν να παράξουν τις περίφημες ποικιλίες κρητικού κρασιού και επιτραπέζιων σταφυλιών. Τη νύχτα τα διάφορα καλοκαιρινά φεστιβάλ, τα γλέντια, οι συναυλίες και τα νυχτοπερπατήματα δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή αν επιθυμείτε να απολαύσετε την Κρήτη με έναν πιο ήπιο και χαλαρό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν πέσει και οι πολλοί τουρίστες έχουν αναχωρήσει. Ωστόσο, το νησί διατηρεί τη δυναμική και την ενέργεια του καλοκαιριού. Η θάλασσα παραμένει ζεστή, αν και τα πρωτοβρόχια κάνουν την εμφάνισή τους. Οδεύοντας προς τον χειμώνα έρχεται η εποχή του λιομαζώματος, ίσως της πιο αυθεντικής εμπειρίας για έναν επισκέπτη. Η ύπαιθρος της Κρήτης γεμίζει με ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι ελαιώνες, τα χωράφια και τα λιοτρίβια ζωντανεύουν και οι κάμποι και πλαγιές αντιλαλούν με τους χαρακτηριστικούς ήχους του μαζώματος.
Ο χειμώνας είναι η εποχή της ηρεμίας και της αναγέννησης για το νησί. Οι επισκέπτες είναι λιγοστοί και το τοπίο ήσυχο. Στις περισσότερες περιοχές της υπαίθρου σημειώνονται αρκετές βροχοπτώσεις, ενώ τα ορεινά ντύνονται στα λευκά από το χιόνι. Οι θερμοκρασίες, όμως, είναι γενικά ήπιες. Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για να γνωρίσετε την πιο αυθεντική πλευρά της κρητικής παράδοσης. Να απολαύσετε την τοπική κουζίνα. Να βιώσετε την εμπειρία της απόσταξης της ρακής σε ένα ρακοκάζανο. Να επισκεφθείτε χωριά, όπου θα συναντήσετε τη γνήσια κρητική φιλοξενία δίπλα σε μια ξυλόσομπα τρώγοντας παραδοσιακό ξιδάτο λουκάνικο με οφτές πατάτες συνοδεία ρακόμελου.
Η Κρήτη, ριζωμένη στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, απολαμβάνει ένα τυπικό μεσογειακό κλίμα με ήπιους, υγρούς χειμώνες και θερμά, ξηρά καλοκαίρια που την καθιστά ιδανικό προορισμό για όλον τον χρόνο. Το έντονο ανάγλυφο του νησιού διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα της Κρήτης με σημαντικές διαφορές μεταξύ των βόρειων και των νότιων περιοχών, καθώς και μεταξύ των παράκτιων και των ορεινών περιοχών.
Οι χειμώνες στην Κρήτη είναι γενικά ήπιοι στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού με μέσες θερμοκρασίες στους 10-15°C. Οι βροχοπτώσεις είναι αρκετές, κυρίως στα δυτικά, ενώ στα ορεινά η παρουσία χιονιού είναι συχνή, κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες για χειμερινές δραστηριότητες υπαίθρου. Στην Κρήτη για παράδειγμα, θα μπορέσετε να απολαύσετε μοναδική θέα στη θάλασσα κάνοντας ορειβατικό σκι!
Η άνοιξη χαρακτηρίζεται από ήπιες θερμοκρασίες (15-25°C) και περιορισμένες βροχοπτώσεις. Η βλάστηση βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Το τοπίο πρασινίζει. Γεμίζει χρώματα και αρώματα από λουλούδια και αγριολούλουδα που περιμένουν να παρατηρήσετε από κοντά.
Το καλοκαίρι είναι ζεστό και ξηρό με υψηλές θερμοκρασίες (25-35°C) και σε ορισμένες περιοχές πολύ υψηλές (40οC). Αν θέλετε δροσιά, θα πρέπει να την αναζητήσετε στα ορεινά. Τον Αύγουστο η θερμοκρασία στα βόρεια παράλια του νησιού πέφτει, λόγω των βόρειων ανέμων που φυσούν, αλλά στα νότια παραμένει υψηλή. Η υγρασία, ιδίως στις παράκτιες περιοχές, είναι αρκετά υψηλή, όπως και η δραστηριότητα των κουνουπιών. Φροντίστε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα αντικουνουπικά!
Το φθινόπωρο οι θερμοκρασίες πέφτουν (20-30°C). Είναι η εποχή που εμφανίζονται οι πρώτες βροχοπτώσεις και ενισχύονται όσο προχωράμε προς τον χειμώνα. Μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, η θάλασσα παραμένει ζεστή κάτι που σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε μερικά τελευταία μπάνια.
Η Κρήτη βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο νότιο άκρο του Αιγαίου Πελάγους. Είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Η γεωγραφία της Κρήτης είναι εντυπωσιακή και ποικιλόμορφη. Συνδυάζει ορεινές περιοχές, οροπέδια, κάμπους, λιμνοθάλασσες, ακτές και νησάκια. Αυτά τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά την καθιστούν ιδανικό προορισμό για εσάς που θέλετε αυθεντικές, έντονες εμπειρίες και δραστηριότητες στην ύπαιθρο.
Το νησί είναι ορεινό και διαμορφώνεται από τρεις μεγάλους ορεινούς όγκους, τις λεγόμενες «μαδάρες» στην κρητική διάλεκτο. Στη βορειοκεντρική Κρήτη κυριαρχεί ο Ψηλορείτης (Ίδη) που είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με μεγάλη περιβαλλοντική και ιστορική σημασία. Στα νότιο-δυτικά δεσπόζουν τα άγρια Λευκά Όρη με αυθεντικό τοπίο και επιβλητικά φαράγγια. Στη νοτιοανατολική Κρήτη ξεπροβάλλουν τα Λασιθιώτικα Όρη (Δίκτη) στο κέντρο των οποίων βρίσκεται το περίφημο Οροπέδιο Λασιθίου με τα γραφικά χωριουδάκια του και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.
Η παρουσία φαραγγιών και σπηλαίων είναι τόσο μεγάλη που η Κρήτη μπορεί να χαρακτηριστεί ως το «νησί του φαραγγιού και της σπηλιάς». Στην Κρήτη βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης, η Σαμαριά ή ο «Φάραγγας», όπως αποκαλείται στα Κρητικά, με μήκος 16 χιλιόμετρα. Μεταξύ των πολυάριθμων σπηλαίων του νησιού, ξεχωρίζουν τα σπήλαια Δικταίον Άντρο και Ιδαίον Άντρο, που σχετίζονται άμεσα με τον Δία, τον πατέρα των ανθρώπων και των θεών της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας
Η Κρήτη δεν έχει μεγάλους ποταμούς. Τα περισσότερα ποτάμια της έχουν τη μορφή χειμάρρων που το καλοκαίρι ξεραίνονται. Από πλευράς λιμνών διαθέτει ελάχιστες φυσικές ή τεχνητές λίμνες, όπως η Λίμνη Κουρνά και η τεχνητή λίμνη του Φράγματος Αποσελέμη, που είναι όμως μεγάλης σημασίας για την ορνιθοπανίδα του νησιού. Παρομοίως, στην Κρήτη θα συναντήσετε ελάχιστες μεγάλες πεδιάδες, με εξαίρεση αυτή της Μεσσαράς στα νότια του Ηρακλείου.
Τέλος, η ακτογραμμή της Κρήτης είναι εκτεταμένη με αμέτρητες παραλίες, κρυφά κολπάκια, γραφικούς όρμους, εντυπωσιακές λιμνοθάλασσες και μικρά νησάκια που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Η Κρήτη εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, του μεσογειακού της κλίματος, του έντονου ανάγλυφού της και της μεγάλης γκάμας οικοσυστημάτων, διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια και ποικιλόμορφη χλωρίδα. Στο νησί φύονται περισσότερα από 1700 είδη φυτών με τουλάχιστον τα 160 από αυτά να είναι ενδημικά, δηλαδή δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο! Η τόσο πλούσια χλωρίδα της Κρήτης έχει οδηγήσει τους ειδικούς να χαρακτηρίσουν την Κρήτη ως «μια ήπειρο σ’ ένα νησί».
Στην Κρήτη, παρόλη την ύπαρξη ογκωδών και ψηλών σε υψόμετρο οροσειρών, δεν θα συναντήσετε δάση φυλλοβόλων πλατύφυλλων ή κωνοφόρων δέντρων. Γενικά, στην Κρήτη τα δάση είναι περιορισμένα και εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού και αφορούν κυρίως δρυοδάση και κεδροδάση. Η περίπτωση του φοινικοδάσους του Βάι στο ανατολικό άκρο του νησιού μοναδική για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Τα φαράγγια, τα οροπέδια και οι κάμποι της Κρήτης φιλοξενούν μοναδικά αγριολούλουδα που ανθίζουν την άνοιξη σχηματίζοντας πολύχρωμα «χαλιά» λουλουδιών από παπαρούνες, μαργαρίτες, μαχαιρίδες και ανεμώνες και από τις ενδημικές τουλίπες και ορχιδέες.
Από την άλλη, η Κρήτη από τα αρχαία χρόνια φημίζεται για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της, όπως και για διάφορα είδη βοτάνων. Ιδιαίτερα παραδείγματα είναι ο «έρωντας» και το «τσάι του βουνού», όπως λέγεται ο δίκταμος και η μαλοτήρα στην κρητική διάλεκτο αντίστοιχα, και το θυμάρι, που δίνει στο κρητικό μέλι αυτή την έντονη γεύση και ευχάριστο άρωμα.
Η Κρήτη στα βουνά, στα φαράγγια, στις παραλίες και στις δασικές εκτάσεις της φιλοξενεί μια πλούσια και μοναδική πανίδα. Η γεωγραφική της θέση, η νησιωτικότητά της και η ποικιλία των οικοσυστημάτων της βοήθησαν στην ανάπτυξη και παρουσία πολλών ενδημικών και προστατευόμενων ειδών ζώων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην Κρήτη δεν υπάρχουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο ζώα, όπως δηλητηριώδη φίδια ή σαύρες, λύκοι, τσακάλια, αρκούδες ή αγριογούρουνα. Έτσι, κατά τις εξορμήσεις σας στην κρητική ύπαιθρο, μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!
Το πιο γνωστό θηλαστικό της Κρήτης και αυστηρά προστατευόμενο είδος είναι ο Κρητικός Αίγαγρος, το κοινώς γνωστό ως «Κρι-Κρι». Ζει κυρίως στις απότομες πλαγιές του φαραγγιού της Σαμαριάς, στα κακοτράχαλα υψώματα των Λευκών Ορέων και στη δυσπρόσιτη νήσο Ντία. Ένα άλλο μοναδικό θηλαστικό της Κρήτης, που λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας στον εντοπισμό του είχε λάβει θρυλικές διαστάσεις, είναι ο «φουρόγατος», με άλλα λόγια η αγριόγατα της Κρήτης.
Η Κρήτη, πάνω στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, βρίσκεται στην καρδιά των μεταναστευτικών οδών των πουλιών. Το νησί είναι σημαντικός σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά και παράλληλα φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ενδημικών πουλιών. Έτσι, η Κρήτη είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ορνιθοπαρατήρησης (birdwatching). Χαρακτηριστικές περιπτώσεις της κρητικής ορνιθοπανίδας αποτελούν τα πολλά αρπακτικά, όπως ο γυπαετός, το όρνεο και ο μαυροπετρίτης, που βρίσκουν καταφύγιο στα βουνά της, στις κατακόρυφες πλαγιές της και στα απόκρημνα βράχια των ακτών της.
Στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, ιδιαίτερα στις αμμώδεις παραλίες του νότου, η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα έχει σημαντική παρουσία, όπου και κατασκευάζει φωλιές για να γεννήσει τα αυγά της. Αν τυχόν τη συναντήσετε, μην την ενοχλήσετε ή πειράξετε τη φωλιά της! Τέλος, τα νερά της Κρήτης φιλοξενούν πλούσια θαλάσσια ζωή, όπως δελφίνια, φώκιες Μονάχους-Μονάχους και πολλά είδη ψαριών και κοραλλιών.
Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στην ιστορία, στο ανάγλυφο, στις τέχνες, στη γλώσσα, στη μουσική, στη διατροφή, στα καθημερινά ήθη, έθιμα και αξίες των Κρητικών. Από τη μυθική εποχή και τα προϊστορικά χρόνια έως το σήμερα, οι άνθρωποι της Κρήτης σφυρηλάτησαν μέσα από κακουχίες, επιθέσεις άλλων λαών αλλά και περιόδους ελευθερίας και υλικού πλούτου ένα μοναδικό κράμα πολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό το κράμα παραμένει ζωντανό και συνεχίζει να διαμορφώνεται και να εμπλουτίζεται. Ο πολιτισμός της Κρήτης αναβλύζει δημιουργικότητα και αυθεντικότητα. Κάτι που σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να αντιληφθείτε κατά την παραμονή σας στο νησί.
Το τοπίο της Κρήτης, με την ευρεία έννοια, δεν είναι απλώς ένας γεωγραφικός χώρος. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα ανοιχτό εργαστήρι, όπου το περιβάλλον, οι άνθρωποι και η τοπική κουλτούρα συνυπάρχουν αρμονικά. Η κρητική μουσική, οι κρητικοί χοροί, η κρητική διατροφή και τα κρητικά γλέντια είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη φύση και τις εποχές του χρόνου. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Παράλληλα, αυτό το κρητικό τοπίο έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα των Κρητικών. Περήφανοι και ανυπότακτοι, μα ταυτόχρονα φιλόξενοι και ζεστοί είναι δεμένοι με τη γη, με τον λαϊκό πλούτο και με τις άυλες μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός ο χαρακτήρας θα σας συναρπάσει και θα θελήσετε να γνωρίσετε καλύτερα την αυθεντική κρητική ψυχή και την πραγματική ουσία του πολιτισμού της Κρήτης.
Η θέση της Κρήτης στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία είναι κεντρική. Οι μύθοι που συνδέονται με το νησί έχουν επηρεάσει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, αλλά και ευρύτερα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας, ο κυβερνήτης των θεών του Ολύμπου, γεννήθηκε στην Κρήτη. Οι γονείς του ήταν ο θεός Κρόνος και η θεά Ρέα. Η μητέρα του, για να τον προστατεύσει από τον πατέρα του που κατάπινε τα παιδιά του, τον γέννησε στο Δικταίον Άντρον στο Λασίθι και έπειτα τον μετέφερε και έκρυψε στο Ιδαίον Άντρον στον Ψηλορείτη. Εκεί, οι Κουρήτες, οι Κρητικοί πολεμιστές-φύλακες, προστάτευαν την είσοδο του σπηλαίου χτυπώντας τις ασπίδες τους για να καλύπτουν το κλάμα του βρέφους.
Όταν ο Δίας μεγάλωσε, ερωτεύθηκε την όμορφη πριγκίπισσα Ευρώπη, κόρη του βασιλιά της Φοινίκης. Για να την προσεγγίσει χωρίς να τον καταλάβει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο. Μόλις η Ευρώπη ανέβηκε πάνω στον ταύρο, ο Δίας την άρπαξε και τη μετέφερε στην Κρήτη, όπου την έκανε βασίλισσα. Από τη σχέση του Δία με την Ευρώπη γεννήθηκαν τρία παιδιά: ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Ο Μίνωας κάθισε στον θρόνο της Κρήτης και έγινε ο βασιλιάς του νησιού και ιδρυτής του Μινωικού πολιτισμού. Μάλιστα, για την προστασία του βασιλείου του είχε στη διάθεσή του τον μυθικό φύλακα της Κρήτης, τον Τάλω. Ένα γιγάντιο, ανθρωπόμορφο, με χάλκινο σώμα «ρομπότ» που γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα και εξολόθρευε πιθανούς κινδύνους και εχθρούς των Μινωιτών.
Ο Μίνωας θέλησε να κάνει μια θυσία και ζήτησε από τον θεό Ποσειδώνα έναν κατάλληλο για την τελετή ταύρο. Ωστόσο, στην πορεία ο Μίνωας άλλαξε γνώμη και θυσίασε έναν άλλον ταύρο. Ο Ποσειδώνας, για να τιμωρήσει τον Μίνωα για την ασέβειά του αυτή, ώθησε την Πασιφάση, τη σύζυγο του Μίνωα, να ερωτευτεί τον ταύρο που είχε προσφέρει νωρίτερα στον Μίνωα. Καρπός του έρωτα της Πασιφάσης και του ταύρου ήταν ο Μινώταυρος. Ένα φοβερό τέρας, μισό άνθρωπος και μισό ταύρος, που έτρωγε νέους και νέες. Ο Μίνωας, για να απαλλαγεί από την αναστάτωση που προκαλούσε ο Μινώταυρος, ζήτησε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Δαίδαλο να κατασκευάσει τον περίφημο λαβύρινθο και να φυλακίσει εκεί μέσα τον Μινώταυρο. Εκεί μέσα ζούσε για πολλά χρόνια φυλακισμένο το τέρας αυτό μέχρι που το σκότωσε ο Αθηναίος ήρωας, Θησέας. Στην πράξη του αυτή τον βοήθησε ο Δαίδαλος. Αλλά κυρίως η Αριάδνη, η κόρη του Μίνωα, με τη χρήση του «μίτου της Αριάδνης» έτσι ώστε να μη χάσει τον δρόμο του μέσα στον λαβύρινθο ο Θησέας, που εν τω μεταξύ τον είχε ερωτευτεί η Αριάδνη.
Ο Μίνωας εξοργισμένος από τη βοήθεια του Δαίδαλου στον Θησέα φυλάκισε τον αρχιτέκτονα και τον γιο του Ίκαρο στον λαβύρινθο. Ο Δαίδαλος, όμως, ήταν σπουδαίος εφευρέτης. Κατασκεύασε φτερά για τον ίδιο και τον γιό του από κερί και φτερά πουλιών. Τα φόρεσαν και δραπέτευσαν. Ο Ίκαρος, ωστόσο, πέταξε πολύ ψηλά και κοντά στον ήλιο, το κερί των φτερών έλιωσε και έπεσε στη θάλασσα. Η θάλασσα αυτή έκτοτε ονομάζεται Ικάριο πέλαγος, και το νησί όπου ξεβράστηκε η σορός του Ικάρου, Ικαρία.
Η ιστορία της Κρήτης χάνεται στο βάθος των αιώνων. Το μεγάλο της μέγεθος, το ήπιο κλίμα της, τα εύφορα εδάφη της και η στρατηγική της θέση στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, την κατέστησαν σημείο συνάντησης, ανάμιξης, αλλά και σύγκρουσης πολιτισμών και λαών. Αυτή η πλούσια ιστορική κληρονομιά δίνει στις μέρες μας τον ιδιαίτερο και αυθεντικό χαρακτήρα της Κρήτης.
Η Κρήτη, το πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας, έχει αναδείξει στη μακρά ιστορική της διαδρομή σημαντικές προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Προσωπικότητες με αυθεντικά κρητικά χαρακτηριστικά, όπως ισχυρό χαρακτήρα, αγάπη για την ελευθερία και δημιουργικό πνεύμα, που επηρέασαν την ελληνική ή και την παγκόσμια σκηνή με τις πράξεις και το έργο τους.
Ο σημαντικότερος πολιτικός αρχηγός της σύγχρονης Ελλάδας καταγόταν από τα Χανιά. Διετέλεσε αρχικά πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Κρητικής Πολιτείας και στη συνέχεια επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πρωταγωνίστησε στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, προχώρησε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και οδήγησε την Ελλάδα στην εδαφική και πληθυσμιακή επέκτασή της με συνεχείς νίκες κατά τους Βαλκανικούς και Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στα Χανιά λειτουργεί το Ίδρυμα «Ελευθέριος K. Βενιζέλος» στο οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτόν και την εποχή του.
Ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας και ο περισσότερο μεταφρασμένος σε άλλες γλώσσες γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Καταγόταν από το χωριό της Μυρτιάς. Ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας εννιά φορές, ενώ βραβεύτηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης. Η αγωνία του για την ανθρώπινη λύτρωση, το πάθος του για την ελευθερία σε κάθε της μορφή και η λαχτάρα του ταξιδιού δίνουν στο έργο του οικουμενικές διαστάσεις. Είναι παγκοσμίως γνωστός για το έργο του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» με κύριο χαρακτήρα τον θρυλικό Ζορμπά, ένα σύμβολο ασυμβίβαστου πνεύματος και του κατ’ εξοχήν σύγχρονου Έλληνα ήρωα.
Στη Μυρτιά Ηρακλείου λειτουργεί το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε και να γνωρίσετε το πνεύμα του μεγάλου συγγραφέα.
Από τους σημαντικότερους και πιο ξεχωριστούς ζωγράφους της Αναγέννησης. Μεγάλωσε στο Ηράκλειο με καταγωγή από το χωριό του Φόδελε. Μετέβη στη Βενετία και στην Ισπανία και έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο «Ελ Γκρέκο». Ανέπτυξε ιδιαίτερη ζωγραφική ταυτότητα στην οποία συνδυάζονται βυζαντινά και δυτικά μοτίβα, ενσωματώνει στοιχεία μυστικισμού και θρησκευτικής τέχνης, ενώ η εκφραστική χρήση του χρώματος αναδεικνύει τις φιγούρες και το τοπίο με διαστρεβλωμένη ανατομία και μορφή.
Στο Φόδελε Ηρακλείου λειτουργεί το Μουσείο Δομίνικου Θεοτοκόπουλου που στεγάζεται στο χτίριο που γεννήθηκε ο μεγάλος ζωγράφος. Στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τα δύο και μοναδικά πρωτότυπα έργα του Θεοτοκόπουλου που υπάρχουν στις μέρες μας στην Κρήτη.
Ένας από τους σπουδαιότερους Κρητικούς λυράρηδες και Έλληνες ερμηνευτές από τα Ανώγεια. Γνωστός και ως ο «Αρχάγγελος της Κρήτης», συνέβαλε αποφασιστικά στη διάσωση, αναγέννηση και διάδοση της παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Το χαρακτηριστικό μέταλλο της φωνής του συνδέθηκε με τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία της σύγχρονης Ελλάδας.
Στην κεντρική πλατεία των Ανωγείων Ρεθύμνου μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του μεγάλου μουσικού, όπου υπάρχουν κειμήλια και φωτογραφίες του θρυλικού «Ψαρονίκου».
Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και κορυφαίος τουριστικός προορισμός, διαθέτει άριστες συγκοινωνιακές συνδέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο νησί μπορείτε να έρθετε με δύο διαφορετικούς τρόπους: με αεροπλάνο ή με καράβι.
Στην Κρήτη υπάρχουν τρία διεθνή αεροδρόμια στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στη Σητεία. Οι πτήσεις από την Αθήνα διαρκούν περίπου 40 λεπτά, ενώ υπάρχουν και απευθείας πτήσεις από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Αν πάλι, θέλετε να έρθετε στην Κρήτη με καράβι, υπάρχει όλον τον χρόνο καθημερινή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα από τον Πειραιά προς το Ηράκλειο και τα Χανιά με διάρκεια ταξιδιού περίπου τις οκτώ ώρες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν επιπλέον δρομολόγια προς το Ρέθυμνο και τη Σητεία, αλλά και από τα νησιά του Αιγαίου. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν αρκετές επιλογές συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων για τη μετάβασή σας στην Κρήτη.
Η Κρήτη, το μεγαλύτερο σε έκταση ελληνικό νησί και πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου, διαθέτει ένα καλά αναπτυγμένο δίκτυο οδικών μεταφορών. Ως επισκέπτες, θα μπορέσετε εύκολα να μετακινηθείτε εντός του νησιού για να ανακαλύψετε τα φυσικά του αξιοθέατα, τα μνημεία του και τα γραφικά χωριά της κρητικής υπαίθρου.
Το αυτοκίνητο και η μηχανή είναι οι καλύτεροι τρόποι μετακίνησης μέσα στο νησί. Χρησιμοποιώντας τα θα έχετε ελευθερία κινήσεων και πρόσβαση σε απομακρυσμένες παραλίες και ορεινές περιοχές, όπως ακριβώς και όποτε εσείς επιθυμείτε. Ο βασικός οδικός άξονας του νησιού (ΒΟΑΚ) βρίσκεται στα βόρεια συνδέοντας μεταξύ τους τα μεγάλα αστικά κέντρα (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Σητεία). Από αυτόν ξεκινάνε ή καταλήγουν οι υπόλοιπες οδικές αρτηρίες προς τα κεντρικά και τα νότια του νησιού.
Ωστόσο, αν δεν έχετε στη διάθεσή σας αυτοκίνητο ή μηχανή, μπορείτε να μετακινηθείτε χρησιμοποιώντας λεωφορείο. Τα ΚΤΕΛ Κρήτης παρέχουν στον επισκέπτη αξιόπιστες και οικονομικές υπηρεσίες με δρομολόγια που συνδέουν τις μεγάλες πόλεις και τα περισσότερα χωριά. Τα δρομολόγια μεταξύ Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Αγίου Νικολάου είναι πολύ συχνά, ενώ υπάρχουν και τακτικές γραμμές που εξυπηρετούν πολλά χωριά και μέρη της υπαίθρου.
Μια άλλη δημοφιλής επιλογή μετακίνησης είναι τα ταξί ή οι ιδιωτικές υπηρεσίες μεταφοράς (minivan, VIP transfer) που θα τα βρείτε σε όλες τις πόλεις, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
Ταξιδεύοντας στην Κρήτη, δεν θα έχετε να ανησυχείτε για την ασφάλειά σας. Πρόκειται για έναν ασφαλή προορισμό. Άλλωστε η κρητική κοινωνία είναι γνωστή για τη φιλοξενία της. Με την τήρηση των βασικών κανόνων προφύλαξης θα μπορέσετε να απολαύσετε μια ευχάριστη διαμονή και μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.
Προσοχή χρειάζεται μονάχα στο κομμάτι της οδικής ασφάλειας και στις θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το οδικό δίκτυο της Κρήτης περιλαμβάνει τμήματα που χρειάζονται προσοχή! Για παράδειγμα, στα ορεινά οι δρόμοι είναι συχνά στενοί με αρκετές κλειστές ή και απότομες στροφές, ενώ συχνά η πρόσβαση στις πιο απομακρυσμένες και απομονωμένες παραλίες γίνεται μέσω χωματόδρομων. Από την άλλη, το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών σε δασώδεις ημιορεινές περιοχές. Όσοι προγραμματίζετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο που θα σας κρατούν εκτεθειμένους στον ήλιο για πολλές ώρες, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες.
Αναζητήστε στην ιστοσελίδα μας τους περιβαλλοντικούς δείκτες που υπάρχουν ξεχωριστά για το κάθε σημείο ενδιαφέροντος και ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο!
Το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης είναι καλά οργανωμένο παρέχοντας ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες. Στο νησί θα βρείτε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κέντρα υγείας και φαρμακεία που καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Στις μεγάλες πόλεις του νησιού (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Ιεράπετρα) λειτουργούν μεγάλα σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία προσφέρουν επείγουσα ή εξειδικευμένη φροντίδα. Σε αρκετές περιοχές της ενδοχώρας του νησιού, όπως στη Νεάπολη, στις Μοίρες ή στα Σφακιά υπάρχουν μικρότερα νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή κοινοτικοί ιατροί.
Από την άλλη, ως επισκέπτες μπορείτε να επιλέξετε να επισκεφτείτε κάποια ιδιωτική κλινική, ιδιωτικό ιατρικό κέντρο ή ιδιώτη γιατρό, εφόσον είστε διατεθειμένοι να καλύψετε τα έξοδα ή διαθέτετε την αντίστοιχη ταξιδιωτική ασφάλιση. Σε όλο το νησί προσφέρονται αυτού του είδους οι υπηρεσίες. Επίσης, λειτουργούν εφημερεύοντα φαρμακεία για την εξυπηρέτησή σας ακόμα και εκτός κανονικού ωραρίου.
Για τις επείγουσες καταστάσεις, μπορείτε όλο το 24ωρο να καλέσετε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στο τηλέφωνο 166 ή 112.
Αμεσότητα, αυθεντικότητα και εκφραστικότητα διακρίνουν τους Κρητικούς στους τρόπους επικοινωνίας τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους, μαζί με τη ζεστασιά και τη φιλική τους διάθεση, θα τα αντιληφθείτε με τις πρώτες κουβέντες που θα ανταλλάξετε μαζί τους.
Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, η εκμάθησή τους αποτελεί σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης κρητικής κοινωνίας. Τα Αγγλικά είναι η πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα στο νησί με τους νέους να τα μαθαίνουν από μικρή ηλικία. Με τους Κρητικούς μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε μαζί τους στα Αγγλικά, έστω για τα βασικά. Εκτός από τα Αγγλικά, η γνώση Γερμανικών, Γαλλικών ή Ιταλικών είναι αρκετά διαδεδομένη, ιδίως μεταξύ ατόμων που εργάζονται στον τομέα του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται ένας αυξανόμενος αριθμός Κρητικών που μαθαίνουν Ρωσικά, Τουρκικά, Ισπανικά και Κινεζικά.
Το Rural Greece είναι μια διαδικτυακή πύλη που συνδέει ταξιδιώτες με μοναδικούς προορισμούς και τοπικές επιχειρήσεις της υπαίθρου, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.
Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.
Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.