xr:d:DAF0g12Nxgo:257,j:8856744326955652123,t:24011610

Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Ο Καιρός τώρα

27°C

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, με έδρα τη Σητεία, στεγάζεται σε ένα διατηρητέο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα με πλούσια ιστορική διαδρομή. Στο ισόγειο του κτηρίου διαμορφώνεται ένας σύγχρονος εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στον Ερωτόκριτο και τον ποιητή του, Βιτσέντζο Κορνάρο, με στόχο τη μελέτη και ανάδειξη του έργου του, καθώς και της Κρητικής Αναγέννησης.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μια έκθεση πολλαπλών επιπέδων: ιστορικά τεκμήρια, παλιές εκδόσεις του Ερωτόκριτου, αντικείμενα της εποχής, εικαστικά έργα, θεατρικά και μουσικά αποσπάσματα, καθώς και σύγχρονες ερμηνείες του κορναρικού λόγου. Ο χώρος θα περιλαμβάνει πλούσιο πληροφοριακό και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ θα προσφέρονται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η έκθεση στοχεύει να ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις του επισκέπτη, ενισχύοντας τη βιωματική προσέγγιση του έργου. Παράλληλα, αναδεικνύει τη διαχρονική αξία του Ερωτόκριτου ως πολιτιστικού κειμηλίου της Κρήτης, συνδέοντας τον με το ιστορικό και γλωσσικό πλαίσιο της εποχής του.

Η Στέγη λειτουργεί ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τη Σητεία, φιλοδοξώντας να μεταδώσει τη λάμψη της Κρητικής Αναγέννησης στο σήμερα.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης.

Χαρακτηριστικά

Τύπος Μουσείου

Έκθεση

Θεματολογία

Βιογραφικό, Ιστορικό

Διεύθυνση

B. Κορνάρου 97 & Καζαντζάκη, Σητεία, Λασίθι

Τηλέφωνο

+30 2843022042

Σχετικές Διαδρομές και Μονοπάτια

Ωράριο

Δευτέρα – Παρασκευή: 17.00-21.00

Περιβαλλοντικοί Δείκτες

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Προσβασιμότητα

Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.

Βιωσιμότητα

Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Περιβαλλοντική αειφορία: Διατήρηση του φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων, με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης, της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων.
  2. Οικονομική αειφορία: Στήριξη των τοπικών οικονομιών, ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
  3. Κοινωνική αειφορία: Σεβασμός στην τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και διασφάλιση ότι οι τουριστικές δραστηριότητες ωφελούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.

Τοπικότητα

Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.