21°C
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στεγάζεται στο επιβλητικό τέμενος Μασταμπά, ένα μοναδικό κτίσμα της πόλης με εννέα τρούλους, συνεχόμενα κελιά και το χαρακτηριστικό «Ηγουμενείο». Το ιστορικό αυτό μνημείο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και, μετά από εκτενή αναστήλωση και μουσειολογική μελέτη, μετατράπηκε σε παράρτημά του.
Η μόνιμη έκθεση βασίζεται στην παλαιοντολογική συλλογή του Δήμου Ρεθύμνου και παρουσιάζει την εξελικτική πορεία της Κρήτης μέσα σε 300 εκατομμύρια χρόνια γεωλογικών και παλαιοντολογικών αλλαγών. Ο επισκέπτης γνωρίζει ενδημικά θηλαστικά που έζησαν στο νησί, μέσα από αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος και επιστημονική ακρίβεια. Ξεχωρίζουν οι νάνοι ελέφαντες, οι ιπποπόταμοι και τα εντυπωσιακά κρητικά ελάφια, με κορυφαίο το ροπαλοφόρο ελάφι (Candiacervus ropalophorus), που έχει υιοθετηθεί ως σύμβολο του μουσείου.
Ο υπαίθριος χώρος του μουσείου έχει διαμορφωθεί σε έναν βοτανικό κήπο 2,5 στρεμμάτων με φυτά της τοπικής χλωρίδας, όπως ελιές, πλάτανοι, νεραντζιές, δίκταμος, λεβάντα και χαρουπιές.
Το μουσείο φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικές δραστηριότητες, θεματικές ξεναγήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις για μαθητές και επισκέπτες, καθιστώντας το έναν σημαντικό προορισμό γνώσης, εμπειρίας και φυσικής ιστορίας στο Ρέθυμνο.
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή.
Μουσείο
Φυσικό Περιβάλλον
Σάθα & Μαρκέλλου (Τέμενος Μασταμπά/Τζαμί Βελί Πασά), Ρέθυμνο
+30 2831023083
Δευτέρα – Σάββατο: 9:00-15:00
Το Rural Greece είναι μια διαδικτυακή πύλη που συνδέει ταξιδιώτες με μοναδικούς προορισμούς και τοπικές επιχειρήσεις της υπαίθρου, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.
Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.
Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.