20°C
Το Μουσείο Ξυλογλυπτικής, στους πρόποδες του Ψηλορείτη και στην καρδιά της Κρήτης, αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό πολιτισμού και τέχνης. Στεγάζεται στην Αξό Μυλοποτάμου, μόλις μία ώρα από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, και φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή του αυτοδίδακτου ξυλογλύπτη Γεωργίου Κουτάντου, ο οποίος ασχολείται με τη γλυπτική στο ξύλο από την ηλικία των εννέα ετών. Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν το 2010.
Σε έναν σύγχρονο, διώροφο χώρο 300 τ.μ., εκτίθενται πάνω από εκατό ξυλόγλυπτα έργα, όλα δημιουργημένα με το απλό σφυρί και σκαρπέλο. Τα θέματα των γλυπτών αντλούνται από την κρητική λαογραφία, τη φύση, τη μυθολογία και τη θρησκευτική παράδοση. Ξεχωρίζουν έργα όπως “Ο Λυράρης”, “Ο Παππούς και η Γιαγιά”, “Το Κρι Κρι”, “Ο Αετός και ο Όφις”, και “Η Μικρή Γοργόνα”.
Ο επισκέπτης, πέρα από την αισθητική απόλαυση, έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει στοιχεία της κρητικής κοινωνίας, των ηθών και των εθίμων, παραδοσιακών ασχολιών, κοινωνικών δομών και ιστορικών γεγονότων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κορμοί ξύλων, μέσα στους οποίους έχουν βρεθεί βόλια από την εποχή των Κρητικών επαναστάσεων.
Κάθε έκθεμα συνοδεύεται από ενημερωτικό κείμενο στα ελληνικά και αγγλικά, όπου αναφέρονται ο τίτλος, οι διαστάσεις, το είδος ξύλου, η ημερομηνία δημιουργίας και το συμβολικό του περιεχόμενο. Τα περισσότερα έργα έχουν φυσικές διαστάσεις, ενώ ορισμένα εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους, όπως “Ο Αετός και ο Όφις” (μήκος έξι μέτρων) και “Οι Γονείς μου και Εγώ” (ύψος τριών μέτρων).
Η επίσκεψη στο μουσείο μπορεί να συνδυαστεί με τις σημαντικές αρχαιότητες της Αξού και τα αξιοθέατα της περιοχής, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία τέχνης, ιστορίας και παράδοσης.
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.
Μουσείο
Λαϊκός Πολιτισμός
Αξός Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο
+30 6937691387
15 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου
Δευτέρα – Κυριακή: 10.00– 17.00
1 Νοεμβρίου – 14 Απριλίου
Κυριακή: 10.00– 17.00
Το Rural Greece είναι μια διαδικτυακή πύλη που συνδέει ταξιδιώτες με μοναδικούς προορισμούς και τοπικές επιχειρήσεις της υπαίθρου, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.
Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.
Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.