24°C
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ζάκρου στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του Πολύκεντρου, επί του κεντρικού δρόμου της Επάνω Ζάκρου, και είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του Γεωπάρκου Σητείας. Πρόκειται για έναν σύγχρονο και εκπαιδευτικά σχεδιασμένο εκθεσιακό χώρο που προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα της τοπικής βιοποικιλότητας και γεωλογικής ιστορίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει διοράματα – μικρές αναπαραστάσεις οικοτόπων – καθώς και προθήκες με ταριχευμένα ζώα, πετρώματα, απολιθώματα και πληροφοριακό υλικό. Μέσα από αυτά παρουσιάζονται χαρακτηριστικά είδη χλωρίδας και πανίδας της Ζάκρου, καθώς και γεωλογικά ευρήματα που μαρτυρούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής.
Το μουσείο διαθέτει υποδομές φιλοξενίας επισκεπτών, όπως χώρο στάθμευσης και τουαλέτες, ενώ προσφέρει και έντυπο υλικό για την ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτικό βίντεο για το Γεωπάρκο Σητείας και να περιηγηθούν διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του και στα Διεθνή Γεωπάρκα της UNESCO.
Το Μουσείο αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για την κατανόηση και εξερεύνηση της φυσικής κληρονομιάς της Ανατολικής Κρήτης.
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Γεωπάρκου Σητείας.
Μουσείο
Φύσης, Φυσικό Περιβάλλον
Ζάρκος Σητείας, Λασίθι
+30 2843029222
Μάιος – Οκτώβριος
Δευτέρα – Παρασκευή
Νοέμβριος – Απρίλιος
Κατόπιν συνεννόησης
Το Rural Greece είναι μια διαδικτυακή πύλη που συνδέει ταξιδιώτες με μοναδικούς προορισμούς και τοπικές επιχειρήσεις της υπαίθρου, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.
Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.
Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.