20°C
Το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας – “Ο Όμηρος στην Κρήτη” είναι ένα μοναδικό παράδειγμα σύνδεσης του μύθου με την αρχαιολογική πραγματικότητα. Αποτελεί ένα από τα τέσσερα μουσεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη. Φιλοξενεί τα πολύτιμα ευρήματα των συστηματικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται στην περιοχή για περισσότερα από τριάντα χρόνια υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη. Το κτήριο του Μουσείου (εγκαινιάστηκε το 2016) αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής και μουσειολογικής προσέγγισης που εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό τοπίο της Κρήτης θυμίζοντας “πέτρινο καράβι” αγκυροβολημένο στο πράσινο τοπίο.
Μεταξύ των σημαντικότερων εκθεμάτων του ξεχωρίζει η χάλκινη ασπίδα τύπου Ιδαίου Άντρου, ένα σπάνιο έργο της πρώιμης κρητικής τέχνης που φέρνει στο νου τον ηρωικό κόσμο του Ομήρου. Σπουδαία είναι και τα ευρήματα από τον τάφο των «πολεμιστών», όπως ο σταμνός και η φοινικική φιάλη, που συνδέθηκαν με αρχαίες παραδόσεις και αναφορές του Ηροδότου. Η ανασκαφή της περίφημης ταφικής πυράς ΛΛ, που επιβεβαιώνει σκηνές της Ιλιάδας, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους για να επισκεφτεί κανείς το μουσείο.
Η μόνιμη έκθεση χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν τη δημόσια ζωή, τη θρησκεία, τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική δομή και τις καλλιτεχνικές εκφράσεις των κατοίκων της αρχαίας Ελεύθερνας. Εκτίθενται κοσμήματα, επιγραφές, ειδώλια, αντικείμενα καθημερινής ζωής και μοναδικά δείγματα τεχνοτροπίας, όπως το άγαλμα που συνδέεται άμεσα με την Κυρία της Ωσέρ του Μουσείου του Λούβρου. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει τη διαδρομή της εξέλιξης των τεχνικών και των υλικών, από τον οψιανό και τον πηλό μέχρι το ελεφαντόδοντο και τον χρυσό.
Το μουσείο πλαισιώνεται από πρωτοποριακές οπτικοακουστικές εφαρμογές, εκπαιδευτικά προγράμματα και αναπαραστάσεις, ενώ βρίσκεται μέσα σε ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο με λιθόστρωτα μονοπάτια, σταθμούς ανάπαυσης και βοτανικό κήπο με ενδημικά φυτά της Κρήτης.
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μουσείο
Αρχαιολογικό
Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο
+32 834092501
Τετάρτη – Κυριακή: 08:30 – 15:30
Το Rural Greece είναι μια διαδικτυακή πύλη που συνδέει ταξιδιώτες με μοναδικούς προορισμούς και τοπικές επιχειρήσεις της υπαίθρου, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.
Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.
Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.