gorgolaini_1000_500_09_0

Μονή Α. Γεωργίου Γοργολαΐνη

Ο Καιρός τώρα

15°C

Βρίσκεται σε μια καταπράσινη και δροσερή περιοχή στις υπώρειες του Ψηλορείτη, κοντά στις Κάτω Ασίτες και σε υψόμετρο 530 μ.. Απέχει από τη πόλη του Ηρακλείου 23 χλμ.. Στη περιοχή της μονής λέγεται πως βρίσκονται τα ψηλότερα δέντρα της Κρήτης, ένα κυπαρίσσι κι ένας πλάτανος.

Μονή Α. Γεωργίου Γοργολαΐνη

Ιδρυτής της μονής φέρεται ο Σιλβέστρος ο Κρής. Στην αυλή της μονής εκτός από ένα βενετσιάνικο φτερωτό λιοντάρι με χρονολογία MDCXVII (1617) υπάρχει πηγή με άφθονο νερό και μία παράδοση θέλει το μοναστήρι να παίρνει το όνομα του ακριβώς από το γοργό γέμισμα των λαγηνιών.

Η μονή καταστράφηκε από τους Οθωμανούς όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν το νησί, ανοικοδομήθηκε ξανά το 1830 από τον ηγούμενο Μεθόδιο και ξανακαταστράφηκε στην επανάσταση του 1866, καθώς, λόγω της ορεινής της θέσης, λειτουργούσε ως έδρα επαναστατών και επαναστατικών συνελεύσεων. Στη μονή βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του συμπολεμιστή του Καπετάν Κόρακα, Φραγκιού Μαστραχά που σκοτώθηκε ηρωικά αγωνιζόμενος σε μάχη του 1868.

Παρά το παρελθόν της, ο 20ος αιώνας βρήκε τη Μονή σε παρακμή. Το 1957 άρχισαν να λειτουργούν στο χώρο της Μονής εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις και οικοτροφεία, οικοδομήθηκαν νέα κτήρια και η μονή απέκτησε ξανά ζωή. Πριν από λίγα χρόνια, η Εκκλησία της Κρήτης αποφάσισε να επανιδρύσει το παλιό ιστορικό μοναστήρι. Σήμερα έχει δυο μοναχούς.

Χαρακτηριστικά

Περίοδος

Ενετική Περίοδος, Οθωμανική περίοδος

Σχετικές Διαδρομές και Μονοπάτια

Περιβαλλοντικοί Δείκτες

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Προσβασιμότητα

Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.

Βιωσιμότητα

Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Περιβαλλοντική αειφορία: Διατήρηση του φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων, με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης, της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων.
  2. Οικονομική αειφορία: Στήριξη των τοπικών οικονομιών, ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
  3. Κοινωνική αειφορία: Σεβασμός στην τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και διασφάλιση ότι οι τουριστικές δραστηριότητες ωφελούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.

Τοπικότητα

Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.