16°C
Νότια του Ελαφονησίου, υπάρχει μια άλλη περιοχή άγριας, εξωτικής ομορφιάς, το Κεδρόδασος. Η πρόσβαση στο Κεδρόδασος γίνεται είτε οδικώς (μέχρι ενός σημείου) μέσω ενός χωματόδρομου που περνάει μέσα από τα θερμοκήπια της περιοχής, είτε με τα πόδια, ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 από την παραλία του Ελαφονησίου.
Αμμόλοφοι με λευκή άμμο και ένα δάσος από υπεραιωνόβιους κέδρους καλύπτουν όλη την περιοχή του Κεδρόδασους.
Η κεντρική παραλία έχει αμμουδιά και κρυστάλλινα τυρκουάζ νερά, ενώ κατά μήκος της παράκτιας διαδρομής από το Κεδρόδασος ως το Ελαφονήσι υπάρχουν και μικρότερα ερημικά κολπάκια.
Σε αντίθεση με το Ελαφονήσι, το Κεδρόδασος είναι εντελώς παρθένο. Δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές, ούτε φαγητό και νερό, οπότε φροντίστε για τις προμήθειες σας σε περίπτωση που θέλετε να το επισκεφτείτε. Το Κεδρόδασος είναι επίσης ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 και οι υπεραιωνόβιοι κέδροι του υπάγονται σε ειδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα προστασίας, καθώς η ανάπτυξη τους είναι εξαιρετικά δύσκολη και αργή (1 εκ. τον χρόνο).
Η περιοχή, λόγω της φυσικής σκιάς και της απομόνωσης που προσφέρει είναι αγαπημένος προορισμός ελεύθερων κατασκηνωτών αλλά και γυμνιστών. Ωστόσο, η κατασκήνωση και εδώ είναι παράνομη.
Αμμώδης
Όχι
Όχι
Όχι
Ναι
Το Rural Greece είναι μια διαδικτυακή πύλη που συνδέει ταξιδιώτες με μοναδικούς προορισμούς και τοπικές επιχειρήσεις της υπαίθρου, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.
Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.
Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.