Φαράγγι Κριτσάς

Ο Καιρός τώρα

15°C

Το φαράγγι της Κριτσάς ξεκινάει από τη βορειοανατολική έξοδο του ομώνυμου ιστορικού χωριού και καταλήγει σε πλάτωμα 2,5 χιλιόμετρα βορειότερα. Από το σημείο αυτό συνεχίζοντας στην κοίτη του χειμάρρου φτάνει κανείς στην είσοδο του δεύτερου τμήματος του φαραγγιού, το οποίο είναι πολύ δυσκολότερο. Μετά από κουραστική ανάβαση καταλήγει στις παρυφές της κορυφής Τσίβι πάνω από το οροπέδιο του Καθαρού.

Το πρώτο τμήμα του φαραγγιού που προσφέρεται για διάσχιση έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα και για να το διασχίσει κανείς θα χρειαστεί περίπου 1,5 με 2 ώρες μαζί με την επιστροφή στην Κριτσά. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ της εισόδου και της εξόδου του φαραγγιού είναι 200 μέτρα περίπου.

Το τοπίο στο φαράγγι είναι επιβλητικό. Η κοίτη του είναι κατάφυτη από πλατάνια, βελανιδιές, πικροδάφνες και πολλά από τα χαρακτηριστικά ενδημικά φυτά της Κρήτης, ενώ στις κουφάλες των τοιχωμάτων του βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πτηνών.

Τα τοιχώματά του είναι εντυπωσιακά σε ύψος και σε ορισμένα σημεία πλησιάζουν πολύ μεταξύ τους (1,5 μέτρο). Μερικές φορές χρειάζεται να σκαρφαλώσει κανείς στους λείους βράχους για να διασχίσει τη κοίτη του.

Χαρακτηριστικά

Δραστηριότητες

Ορειβασία, Παρατήρηση Πτηνών, Πεζοπορία

Σήμανση

-

Μήκος

2000m

Προτεινόμενη Περίοδος

Άνοιξη έως Φθινόπωρο

Σχετικές Διαδρομές και Μονοπάτια

Περιβαλλοντικοί Δείκτες

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Προσβασιμότητα

Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.

Βιωσιμότητα

Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Περιβαλλοντική αειφορία: Διατήρηση του φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων, με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης, της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων.
  2. Οικονομική αειφορία: Στήριξη των τοπικών οικονομιών, ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
  3. Κοινωνική αειφορία: Σεβασμός στην τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και διασφάλιση ότι οι τουριστικές δραστηριότητες ωφελούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.

Τοπικότητα

Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.