32°C
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 1995, χάρη στην πίστη και την αφοσίωση του πρωτοπρεσβύτερου του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, π. Χαράλαμπου Καμηλάκη, καθώς και με την ενθάρρυνση του τότε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Θεοδώρου.
Το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα που αποτυπώνουν την εκκλησιαστική και πολιτιστική ιστορία της Κρήτης από το 1816 έως το 1992. Η συλλογή περιλαμβάνει κυρίως εικόνες, ιερατικά άμφια και εκκλησιαστικά σκεύη, προσφέροντας στον επισκέπτη μια γνήσια εμπειρία επαφής με τη θρησκευτική παράδοση του τόπου.
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχει το παλιό ρολόι του κωδωνοστασίου της Μητρόπολης Ρεθύμνου. Κατασκευάστηκε το 1894 στο εργοστάσιο των αδελφών Solare στην Ιταλία και αποτελεί σήμερα το τελευταίο σωζόμενο δείγμα του είδους του παγκοσμίως.
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα archaiologia.gr.
Μουσείο
Εκκλησιαστικό
Οδός Τομπάζη 71, έναντι Μητροπολιτικού Ναού, Ρέθυμνο
+32 831022731
Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00–12.30
Το Rural Greece είναι μια διαδικτυακή πύλη που συνδέει ταξιδιώτες με μοναδικούς προορισμούς και τοπικές επιχειρήσεις της υπαίθρου, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.
Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.
Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.