Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς

Ο Καιρός τώρα

16°C

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, βρίσκεται στη νότια Κρήτη και χωροθετείται στο δυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Γόρτυνας. Είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Μεσαράς – σημαντικό κέντρο στην αρχαιότητα και φιλοξενεί ευρήματα που καλύπτουν την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως και τον μεσαίωνα, με εντυπωσιακά εκθέματα όπως τα ευρήματα από τις ανασκαφές της Φαιστού, κεραμικά και γλυπτά που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή ζωή και την τέχνη των αρχαίων κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, το μουσείο παρουσιάζει αναπαραστάσεις και μακέτες αρχαίων οικισμών και μνημείων της Κρήτης, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσαρά και τη σχέση της με την αρχαία Κρήτη.

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς, με τίτλο «Εν μέσω Ορέων, Η ανθρώπινη παρουσία στη Μεσαρά από τους προϊστορικούς ως τους χριστιανικούς χρόνους», επικεντρώνεται στην επίδραση της γεωμορφολογίας της περιοχής στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Η έκθεση οργανώνεται και καλύπτει τρεις μεγάλες ιστορικές περιόδους: τους Προϊστορικούς χρόνους, την Ελληνορωμαϊκή περίοδο και τους Χριστιανικούς χρόνους, ενώ για να συνδεθούν τα ευρήματα με τους τόπους προέλευσής τους και το αρχαιοτοπίο της Μεσαράς αξιοποιούνται ψηφιακά μέσα τεχνολογίας.

Το μουσείο στοχεύει να λειτουργήσει ως κέντρο διασύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής και αφετηρία για περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός από την μόνιμη έκθεση, το μουσείο προάγει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας εκπαιδευτικές δράσεις και διαδραστικές εφαρμογές για το κοινό, ιδίως για τα παιδιά και τους εφήβους. Επίσης, φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο συνάντησης και ανταλλαγής εμπειριών, μέσω περιοδικών εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων ανοιχτών στο κοινό.

Χαρακτηριστικά

Τύπος Μουσείου

Μουσείο

Θεματολογία

Αρχαιολογικό

Διεύθυνση

Αμπελούζος, Άγιοι Δέκα Τ.Κ. 70012

Τηλέφωνο

+30 2892027177

Email

Σχετικές Διαδρομές και Μονοπάτια

Ωράριο

1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου

Δευτέρα – Κυριακή: 08.00-15.30

Τρίτη: Κλειστά

 

Περιβαλλοντικοί Δείκτες

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Προσβασιμότητα

Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.

Βιωσιμότητα

Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Περιβαλλοντική αειφορία: Διατήρηση του φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων, με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης, της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων.
  2. Οικονομική αειφορία: Στήριξη των τοπικών οικονομιών, ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
  3. Κοινωνική αειφορία: Σεβασμός στην τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και διασφάλιση ότι οι τουριστικές δραστηριότητες ωφελούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.

Τοπικότητα

Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.