30°C
Η Αρχαιολογική και Λαογραφική Συλλογή Μύρτου, η οποία λειτουργεί από το 2001 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο του οικισμού, συγκροτήθηκε με βάση τη συλλογή του εκπαιδευτικού Γεωργίου Δημητριανάκη, πρωτοπόρου στη συστηματική καταγραφή και διάσωση του πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής. Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική για την αναγνώριση και ανάδειξη των αρχαιολογικών θέσεων Πύργος και Φούρνου Κορυφή, όπου εντοπίστηκαν σημαντικοί μινωικοί οικισμοί.
Η αρχαιολογική ενότητα του μουσείου περιλαμβάνει επιλεγμένα ευρήματα από τις παραπάνω θέσεις και τη γύρω περιοχή: κεραμική, λίθινα εργαλεία, ειδώλια και άλλα αντικείμενα που τεκμηριώνουν την υλική κουλτούρα των Μινωιτών και επιτρέπουν την ανασύνθεση πτυχών της καθημερινής και κοινωνικής ζωής κατά την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού.
Η λαογραφική συλλογή τεκμηριώνει πτυχές της νεότερης τοπικής ιστορίας, με αγροτικά εργαλεία, οικιακά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και ιστορικά τεκμήρια της Κατοχικής περιόδου. Η παράθεση του υλικού ακολουθεί θεματική και χρονολογική οργάνωση, ενισχύοντας τη μουσειολογική του λειτουργία.
Ξεχωριστή θέση κατέχει η αρχιτεκτονική μακέτα του μινωικού οικισμού Φούρνου Κορυφή, έργο του καθηγητή John Atkinson, κατασκευασμένη σε ακριβή κλίμακα (1:40). Αποτελεί ερμηνευτικό εργαλείο υψηλής παιδαγωγικής αξίας, συμβάλλοντας στην οπτικοποίηση της αρχαιολογικής πληροφορίας με τεκμηριωμένο αλλά προσβάσιμο τρόπο.
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την κοινότητα Μύρτου mirtoscrete.gr.
Συλλογή
Αρχαιολογικό
Μύρτος, Ιεράπετρα, Λασίθι
+30 6934116199, +30 2842051143, +30 2842051065
Απρίλιος – Οκτώβριος
Δευτέρα – Σάββατο: 08:30 – 13:00
Το Rural Greece είναι μια διαδικτυακή πύλη που συνδέει ταξιδιώτες με μοναδικούς προορισμούς και τοπικές επιχειρήσεις της υπαίθρου, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.
Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.
Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.