agios_antonios_1920_500_01.jpg

Άγιος Αντώνιος & Tρυπητή

Ο Καιρός τώρα

18°C

Προχωρώντας ανατολικά από τη Σούγια, θα συναντήσετε την παραλία του Αγίου Αντωνίου, μια ερημική παραλία, που προσφέρεται και για ψάρεμα.

Άγιος Αντώνιος

Σε απόσταση 68 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων και 2,5 χλμ. ανατολικά της Σούγιας, στην περιοχή που ονομάζεται και Χαρέι, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Αντωνίου.

Πρόκειται για μια απομονωμένη παραλία με βότσαλα, πέτρες και βράχια, ιδανική για ψάρεμα. Είναι μη οργανωμένη, αλλά μπορείτε να χαλαρώσετε κάτω από τη σκιά των πεύκων που υπάρχουν τριγύρω.

Αν βρεθείτε στην περιοχή στις 1-2 Ιουλίου, αξίζει να επισκεφθείτε το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα πεύκα, στο ανατολικό άκρο της παραλίας. Τις μέρες εκείνες κάθε χρόνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι και οι επισκέπτες καταφθάνουν με βάρκες ή με τα πόδια και διανυκτερεύουν στην παραλία.

Τρυπητή

Πρόκειται για μια ερημική παραλία, ανάμεσα σε ψηλούς κάθετους βράχους, με καθαρά, βαθιά νερά και βότσαλο. Στην παραλία αυτή, όπως και στις περισσότερες παραλίες της περιοχής, η πρόσβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τα πόδια (διάρκεια περίπου 3 ώρες) ή με βάρκα από την Αγία Ρούμελη.

Ο Άγγλος ναυτικός και χαρτογράφος Tomas Spratt, ο οποίος ταξίδεψε στην Κρήτη το 1851, έχει γράψει για την περιοχή της Τρυπητής: «Αυτό το τμήμα της ακτής είναι εξόχως γραφικό. Δύο οξυκόρυφα βράχια σχεδόν ενώνονται στην είσοδο του φαραγγιού σαν δύο πυλώνες. Η κοιλάδα εκτείνεται ακριβώς μέσα σ’ αυτά…»

Κοντά στη θέση που βρίσκεται η παραλία της Τρυπητής, βρισκόταν η αρχαία πόλη Ποικίλασος, ερείπια της οποίας σώζονται βορειοδυτικά της ακτής, όπως και το φυσικό λιμάνι της. Δεν υπάρχουν εμφανή ευρήματα, η μορφολογία της βραχώδους ακτής, όμως, η οποία υπερυψώθηκε λόγω ενός σφοδρού σεισμού κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, επιβεβαιώνει την ύπαρξή του.

Στην παραλία της Τρυπητής βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ενώ, 400 μέτρα από τη θάλασσα βρίσκεται το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, το οποίο γιορτάζει κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου. Από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας καταφθάνουν οι προσκυνητές στην παραλία της Τρυπητής με βάρκες και στη συνέχεια με τα πόδια ανεβαίνουν στο ξωκλήσι. Γίνεται δοξολογία, ακολουθεί γλέντι με φαγητό και τραγούδια και επιστρέφουν την επόμενη μέρα.

Χαρακτηριστικά

Τύπος Παραλίας

Βότσαλο, Βραχώδης

Υπηρεσίες Διαμονής

Όχι

Υπηρεσίες Εστίασης

Όχι

Άλλες Υπηρεσίες

Όχι

Γυμνισμός

Ναι

Σχετικές Διαδρομές και Μονοπάτια

Περιβαλλοντικοί Δείκτες

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Προσβασιμότητα

Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.

Βιωσιμότητα

Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Περιβαλλοντική αειφορία: Διατήρηση του φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων, με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης, της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων.
  2. Οικονομική αειφορία: Στήριξη των τοπικών οικονομιών, ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
  3. Κοινωνική αειφορία: Σεβασμός στην τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και διασφάλιση ότι οι τουριστικές δραστηριότητες ωφελούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.

Τοπικότητα

Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.