12°C
Για τους περισσότερους από εμάς η ελιά και το ελαιόλαδο συνδέονται με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, τη βιβλική ιστορία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Για μένα το ελαιόλαδο είναι μια μοναδική εμπειρία που αιχμαλωτίζει όλες τις αισθήσεις.
Η γευσιγνωσία «Oliving» γίνεται δίπλα σε αιωνόβια ελαιόδεντρα, σε ένα χωράφι αδιάκοπο από την ανθρώπινη παρουσία εδώ και αιώνες.
Μια υπαίθρια εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιολάδου, μια βόλτα και μια συζήτηση στη μέση ενός μνημειώδους ελαιώνα 2000 ετών.
Εξερευνούμε την κληρονομιά και την τέχνη των ελαιόδεντρων και του ελαιολάδου στην ελληνική ζωή ανά τους αιώνες, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους στη μυθολογία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουζίνα του αρχαίου και σύγχρονου κρητικού πολιτισμού.
Η βόλτα μας στον γαλήνιο ελαιώνα μοιάζει με μια βόλτα στον ιερό κήπο της Γεθσημανής, με τα αιωνόβια ελαιόδεντρα. Οι ελαιώνες είναι γεμάτοι μύθους, γεύσεις και αρώματα ελαιολάδου που έχουν διατηρηθεί από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα.
Η ομορφιά του τοπίου κάνει την εμπειρία μας μια μόνιμη ανάμνηση.
Συζητάμε την ποιότητα, τη συγκομιδή, την παραγωγή ελαιολάδου και τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία. Μαθαίνουμε για την Κρητική Διατροφή και ανακαλύπτουμε πώς το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έγινε το πιο σημαντικό συστατικό ενός νέου, υγιεινού τρόπου ζωής.
Μαθαίνοντας πώς να δοκιμάζετε το ελαιόλαδο σύμφωνα με την επίσημη μέθοδο γευσιγνωσίας, δοκιμάζουμε τέσσερα διαφορετικά υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, παρατηρώντας τις παραλλαγές στο άρωμα και τη γεύση μεταξύ των τεσσάρων δειγμάτων ελαιολάδου. Πώς ταξινομείται το ελαιόλαδο; Γιατί το ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής έχει πιο πικάντικη και πικρή γεύση; Το ελαιόλαδο μαγισσών είναι το καλύτερο για μαγείρεμα;
Θα έχουμε όλες τις απαντήσεις για τις παραπάνω κρίσιμες πτυχές της ποιότητας του ελαιολάδου, κάτω από τη σκιά των ελαιόδεντρων.
Στο τελευταίο μέρος της συνεδρίας γευσιγνωσίας, συνδυάζουμε διαφορετικά είδη ελαιολάδου με ορισμένα φαγητά. Απολαμβάνουμε το εκπληκτικό αποτέλεσμα αφού προσθέσουμε ένα εξαιρετικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που μεταμορφώνει τις γεύσεις ενός πιάτου. Θα κοινοποιηθούν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης, επιλογής, ψησίματος και μαγειρέματος –ακόμα και τηγανίσματος– με ελαιόλαδο. Τεχνικές μαγειρικής όπως το τηγάνισμα, η οξύτητα του ελαιολάδου, η τιμή και η ποιότητα, δεν θα είναι πλέον ανάμεσα σε μύθους και θρύλους μετά την επίσκεψή σας.
Η εμπειρία μας λαμβάνει χώρα στο χωριό Πηγή, 8 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου στο δρόμο για τη Μονή Αρκαδίου. Με έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, ο χώρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους μνημειώδεις ελαιώνες στην περιοχή της Μεσογείου. Θα περπατήσουμε μέχρι τα ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 2000 ετών. Η τοπική ποικιλία ελιάς (Hondrolia) κινδυνεύει με εξαφάνιση, αλλά τα γλυπτά δέντρα που έχουν διασωθεί κάνουν αυτόν τον ελαιώνα ένα ζωντανό μουσείο έργων τέχνης της φύσης.
Το Rural Greece είναι μια διαδικτυακή πύλη που συνδέει ταξιδιώτες με μοναδικούς προορισμούς και τοπικές επιχειρήσεις της υπαίθρου, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.
Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.
Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.
Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.