Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

Υπηρεσίες

Τουριστικά Πακέτα

Ο Καιρός τώρα

9°C

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, επιθυμώντας να ακολουθήσει μία νέα πορεία και να καλλιεργήσει ένα κλίμα συνεργασίας και συνεργειών. Η αρχή έγινε με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ως τον κεντρικό πυρήνα εμφιαλωμένων κρασιών, δίνοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα, σε αυτό που θα ακολουθούσε εν καιρώ, δηλαδή το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.

Δύο χρόνια μετά, δημιουργήθηκε το Δίκτυο Οινοποιών Χανίων Ρεθύμνης, ενώ στην πορεία εντάχθηκε και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, με αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου του Δικτύου, τη συγκροτημένη δηλαδή προώθηση του κρητικού κρασιού εντός και εκτός του νησιού. Οι δύο φορείς, λειτουργούν αυτόνομα, αλλά σε συνεργασία πάντα μεταξύ τους, κάτω από την ομπρέλα του “Wines of Crete” στη βάση ενός συλλογικού προγραμματισμού δράσεων.

Στους βασικούς στόχους του δικτύου παραμένουν: η προώθηση και η αναγνώριση του κρητικού κρασιού εντός και εκτός χώρας, αλλά και η ανάπτυξη του οινοτουριστικού ρεύματος στο νησί, κάνοντας παράλληλα χρήση μίας σειράς τουριστικών πλεονεκτημάτων που υπάρχουν στην Κρήτη.

Υπηρεσίες

Ενημέρωση για το οινοτουριστικό προϊόν της Κρήτης (οινική ιστορία, ποικιλίες κρητικής αμπέλου, οινοποιεία, τοπική γαστρονομία, οινικές διαδρομές κα.) μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου και διοργάνωση ετήσιων και όχι μόνο εκδηλώσεων με επίκεντρο το κρασί.

Πληροφορίες Επιχείρησης

Σχετικές Διαδρομές και Μονοπάτια

Περιβαλλοντικοί Δείκτες

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Προσβασιμότητα

Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.

Βιωσιμότητα

Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Περιβαλλοντική αειφορία: Διατήρηση του φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων, με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης, της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων.
  2. Οικονομική αειφορία: Στήριξη των τοπικών οικονομιών, ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
  3. Κοινωνική αειφορία: Σεβασμός στην τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και διασφάλιση ότι οι τουριστικές δραστηριότητες ωφελούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.

Τοπικότητα

Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.