Tafis 6 - Foto apo site tous

Μουσείο Ταφής

Ο Καιρός τώρα

27°C

Στο ιστορικό κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ηράκλειο, στεγάζεται το Μουσείο Ταφής, ένας ιδιαίτερος χώρος πολιτισμού που φιλοξενεί την έκθεση «Η Ιστορία της Ταφής στην Κρήτη». Το μουσείο λειτουργεί από το 2015 σε ένα αναστηλωμένο κτίριο του 1890, το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά ως οστεοφυλάκιο και αναγεννήθηκε για να υπηρετεί πλέον την ανάδειξη της ιστορικής και ταφικής κληρονομιάς του τόπου.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στον ισόγειο χώρο εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια, τελετουργικά αντικείμενα και πίνακες τέχνης που συνδέονται με τη θρησκευτική ζωή της περιοχής, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη, του οποίου ο πρώτος γάμος τελέστηκε στον παρακείμενο ναό. Στον όροφο, παρουσιάζεται η εξέλιξη των ταφικών πρακτικών στην Κρήτη από τη μινωική εποχή έως σήμερα, μέσα από αυθεντικά πιθάρια, σαρκοφάγους και λάρνακες.Σημαντικό τμήμα του Μουσείου αποτελεί και το εργαστήριο ξυλογλυπτικής και αγιογραφίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την καλλιτεχνική διαδικασία, προσθέτοντας μια βιωματική διάσταση στην επίσκεψή τους.

Ο περιβάλλον χώρος του κοιμητηρίου, έκτασης 24 στρεμμάτων, συνιστά από μόνος του ένα υπαίθριο μουσείο. Εδώ βρίσκονται ταφικά μνημεία σπάνιας καλλιτεχνικής αξίας, έργα γλυπτικής που τιμούν τη μνήμη, καθώς και τάφοι σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Ψαλιδάκη, Δημάρχων Ηρακλείου, λογοτεχνών, αντιστασιακών και ηρώων, όπως οι 18 νεαροί Άγγλοι στρατιώτες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κρήτη το 1898.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.

Χαρακτηριστικά

Τύπος Μουσείου

Έκθεση

Θεματολογία

Εικονογραφικό, Εκκλησιαστικό, Ιστορικό

Διεύθυνση

Ιερό Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Ηράκλειο

Τηλέφωνο

+30 2810231154

Σχετικές Διαδρομές και Μονοπάτια

Ωράριο

Όλες τις ημέρες: 10:00 – 12:00

Περιβαλλοντικοί Δείκτες

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Προσβασιμότητα

Για το Rural Greece η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθώντας τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros και οι επιχειρήσεις-μέλη του εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.

Βιωσιμότητα

Η αειφορία στον τουρισμό αναφέρεται σε έναν τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική οικονομία και διαφυλάσσει τις πολιτιστικές παραδόσεις. Στόχος του βιώσιμου τουρισμού είναι να προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτός ο τύπος τουρισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Περιβαλλοντική αειφορία: Διατήρηση του φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων, με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης, της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων.
  2. Οικονομική αειφορία: Στήριξη των τοπικών οικονομιών, ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
  3. Κοινωνική αειφορία: Σεβασμός στην τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και διασφάλιση ότι οι τουριστικές δραστηριότητες ωφελούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την αειφορία στον τουρισμό, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικός και διαρκής για τις μελλοντικές γενιές.

Τοπικότητα

Για το Rural Greece η τοπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, καθώς προάγει την ισχυρή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό. Μέσω της τοπικότητας, οι επισκέπτες αποκτούν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυθεντικά στοιχεία του προορισμού, όπως τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά βοηθά και στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η τοπικότητα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα, καθώς μειώνει τη χρήση πόρων από άλλες περιοχές και ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ενσωμάτωση της τοπικότητας στις τουριστικές πρακτικές ενισχύει τη συνείδηση της αειφορίας, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν πιο υπεύθυνο και αειφόρο τουριστικό προορισμό.